30 Ocak 2014 Perşembe

Space Engineers Performans Önerileri ve Sistem Gereksinimleri




Sizin için Performans önerileri sayfasını elimden geldiğince çevirmeye çalıştım. Umarım atladığım ya da yanlış belirttiğim bir yer yoktur. Eğer var ise lütfen belirtmekten çekinmeyin. 





Space Engineers' te istediğiniz karmaşıklıkta dünyalar ve modeller yapabilirsiniz. Bunun bir sınırı yok. Fakat yarattığınız dünyanın karmaşıklığına göre ve nesne sayısına göre oyunun hafıza ihtiyacı artacaktır.

Hatta artık o harita ya da yarattığınız dünya daha fazla nesne ekleyenmeyecek hale gelebilir. Performans, yarattığınız dünyanın karmaşıklığıyla azalacaktır. Bunun tabi ki bilgisayarınızın gücüyle de alakası olacak ve üstüne katlayacaktır. Basit dünyalar ve haritalar düşük sistemlerde bile çalışabilir ve karmaşık dünyalar yüksek performanslı bilgisayarları zorlayabilir.

Performans derken oyundan aldığınız görüntünün akıcılığı kastediliyor. Yani FPS (frames per second/ saniye başına kare sayısı). Oyundan ne kadar yüksek FPS alırsanız oyununuz o kadar akıcı olacaktır. 60 FPS harikadır, 30 FPS iyi ve 20 FPS de oynanabilirdir. Ama eğer oyununuz 20 FPS altına düşerse gecikmeleri görmeye başlarsınız ve bu size oyunun takıldığını ve yavaş çalıştığını hissettirir. Ama FPS nin düşük olması oyunun çalışmasını etkilemez. FPS sadece görüntüdeki akıcılığı etkiler. Oyun hala düzgün bir biçimde çalışmaya devam eder.

Karmaşık dünyanın bilgisayarınızı nerede etkileyeceği bilgisayardan bilgisayara göre değişecektir. Bunu anlamak için deneme yanılma yöntemini kullanmalısınız.

Temel kural şudur; Ne kadar fazla nesne o kadar fazla hesaplama, CPU, GPU gücü ve Ram.

Performansa nelerin ne kadar etki ettiğini anlamak için şu bilgiler kafanızda bir fikir oluşturabilir;


  • Zırhlı blokların ihtiyaç duyduğu performans azdır. Diğer blok tipleri daha fazla performans ister; özellikle güç veren jeneratörler ve başka fonksiyonları olan bloklar. Çünkü basit bloklara nazaran bir jeneratör yakındaki blokların hangisine ne kadar enerji vereceği ne zaman vereceği, ne kadar verdiği hesaplanır; örneğin bir iticiye. O yüzden sadece bloklardan yapılmış ana gemi ile yine buna ek olarak açılıp kapanan kapıları, jeneratörleri, ışıkları, iticileri olan ana gemi aynı performansa ihtiyaç duymazlar. İkinci örnek daha fazla hesaplamaya ihtiyaç duyacağı için daha fazla performans isteyecektir. 



  • İç ışıklar projektörlerden (reflector lights) daha az performans ister ve bu bakımdan ele alacak olursak daha kullanışlıdır. (iç ışıklandırmada gölgeleme efekti yok)



  • Projektörler performansa ihtiyaç duydukları için ihtiyaç duyulduğunda kullanılmalıdır (reflector lights)



  • Muhtamelen hayatta kalma modunda yani gerçekçi inşada blokları inşa ederken görünüşte bir tür iskeleye benzeyecekler. İnşa aşamasındaki bloklar tamamlanmış bloklardan daha fazla performans isteyecektir. Çünkü daha fazla poligondan oluşuyorlar. 



  • Oyundaki çarpma, bloklardaki göçme, kırılma ve deformasyonlar nesnelere göre performansı değiştirecektir. Örneğin; bir ana geminin içindeki iki küçük gemiyle birlikte bir  asteroide çarpma senaryosunu düşünün. İki nesnenin çarpışırken birden fazla çarpışma noktası olduğunu düşünün. Böylece ne kadar çok çarpışma noktası o kadar çok hesaplama ve performans ihtiyacı olacaktır. 



  • Küçük bloklarla bir ana gemi ya da istasyon yapmaya çalışmayın. Bu zaten verimsiz ve kullanışsız olur. Küçük blokları küçük gemiler yapmak için, büyük blokları ana gemiler ve istasyonları yapmak için kullanın. 



  • Hareket halindeki bir uzay gemisi, durağan haldeki bir istasyondan ya da bir gemiden daha fazla hesaplamaya ve performansa ihtiyaç duyar. 


 Space Engineers hala geliştirilme aşamasında ve performans iyileştirmeleri elbet yapılacak. Ama temel olarak performans yarattığınız dünyanın karmaşıklığıyla azalacak ve daha fazla hesaplamaya ihtiyaç duyacaktır.

Aşağıda da oyunun sistem gereksinimleri yazmakta.

MİNİMUM
İşletim Sistemi: Microsoft Windows XP (en son SP)
İşlemci: Intel Core2 Duo 2.0 GHz (veya eşdeğer bir  AMD)
Hafıza: 2 GB RAM
Ekran Kartı: NVIDIA GeForce 8800GT / ATI Radeon HD 3870 / Intel HD Graphics 4000 - (minimum  512 MB ekran kartı hafızası)
DirectX: 9.0c
Hard Disk: 2 GB Boş Disk Alanı
Ses: DirectX® destekli bir donanım


TAVSİYE EDİLEN
İşletim Sistemi: Microsoft Windows 7 (en son SP)                                                                              
İşlemci: Intel Quad Core i5 @ 2.5 GHz (veya eşdeğer bir  AMD)
Hafıza: 3 GB RAM
Ekran Kartı: NVIDIA GeForce GTX 460/AMD Radeon HD 7800 serisi
DirectX: 9.0c
Hard Disk: 5 GB Boş Disk Alanı
Ses: DirectX® destekli bir donanım


Benim sistemim ise şöyle;


  • Windows 7 64 bit SP 1
  • İntel Core i7 2.67 GHZ
  • 12 GB Ram
  • NVIDIA GeForce GTX 560 Ti 2 GB


4 Yorum :

  1. space engineers windows 8.1 de çalışırmı ??

    YanıtlaSil
  2. Windows Xp SP 3' ten Win 8.1' e kadar gayet güzel bir şekilde çalıştığını duydum. Ama denemedim. Win 8.1 ile uyumsuz oyun sayısının kaldığını pek sanmıyorum. Windows güncellemeleri ile ve oyun üreticilerinin uyumluluk ayarları ile eminim hepsi giderilmiştir. Space Engineers için ileri zamanlarda Linux uyumluluğunun bile geleceği söyleniyor. İçin rahat bir şekilde indir. Kimsenin bu yönden sıkıntısı yok.

    YanıtlaSil
  3. oyun sesleri gelmiyor çözümü varmı

    YanıtlaSil
  4. Oyun seslerindeki laglar ve bazı seslerin fazla, bazılarının az çıkması ya da hiç çıkmamasının sebepleri yeni güncellemelerle bazı şeylerin bozulmasından kaynaklı. Bunları bazen perşembe günü çıkan güncellemenin ardından fixini çıkararak çözüyorlar ya da haftaya kalıyor. Yani bunun oyun geliştiricilerinin hata düzeltmelerinin yayınlamasından başka bir çözümü yok maalesef. Bir aralar oyun sesleri daha düzgün seviyeye gelmişti ama o zaman da çok işlemci yiyordu resmen. Ama senin dediğin sorun oyun sesinin hiç gelmemesi mi onu anlayamadım. Yani oyun açıldığından itibaren buton sesleri ve arka fon müziği de mi çalmıyor? Önce bunu bir öğrenmek gerekiyor. Eğer öyle bir şeyse büyük ihtimal "Ses düzey karıştırıcısı" ndan kısmış olabilirsin. Windows 7 eğer oyun açıkken bir müzik çalar açtıysan ya da skype bile açtıysan otomatik olarak sesi kısabiliyor. Açıkçası şu an tamamen uçuk bir örnek verdim. Çünkü sorununu net tarif etmemişsin.

    YanıtlaSil

Lütfen sorularınızı açık ve net bir şekilde sorduğunuzdan emin olun. Bazı soruların cevaplarını bilmiyor olabilirim. Nihayetinde ben de insanım. Ama elimden geldiğince yardım etmeye çalışacağım. Yanlışlarımı düzeltmekten çekinmeyin ve lütfen küfürlü ve hakaret söylemleri içeren yorumlar göndermeyin.